La 24 ianuarie 2011 se implinesc 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane : Moldova si Tara Romaneasca, unul din momentele rare in istoria tarii in care romanii au fost uniti.
Cronologic vorbim despre o a doua unire, cunoscuta si sub denumirea de "Unirea cea mica", dupa ce in 1600 Voievodul Mihai Viteazul a reusit sa uneasca cele 3 provincii istorice Muntenia, Moldova si Transilvania, moment sarbatorit in cetatea de la Alba Iulia - capitala de suflet a romanilor.
La baza acestei uniri stau atat miscarea unionista din tara cat si interesele contradictorii ale marilor puteri in Balcani si in bazinul Marii Negre . Infrangerea Rusiei in Razboiul Crimeii va imparti marile puteri in pro si contra unirii Principatelor.
Astfel Franta, condusa de Napoleon al 3-lea, vede in Unire un moment bun de a se impune atat politic cat si economic in S-E Europei, Rusia spera ca unirea Principatelor sa slabeasca puterea Imperiului Otoman, Sardinia si Prusia sperau sa se creeze un precedent care sa le ajute sa se uneasca la randul lor cu Italia si Germania, Anglia spera in mentinerea Imperiului Otoman ca un tampon impotriva Rusiei, Impreiul Habsburgic (Austro-Ungar) se temea ca aceasta unire va ambitiona pe romanii din Transilvania sa-si doreasca unirea cu fratii lor de peste Carpati, iar Imperiul Otoman era constient ca Principatele vor deveni o puternica forta armata si astfel isi pot dobandi independenta politica!
Tocmai datorita acestor interese total diferite Congresul din 1856 de la Paris nu se va putea pronunta asupra unirii Principatelor, dar ii va lasa pe romani sa-si hotarasca singuri destinul lor. Tratatul prevede formarea unor adunari ad-hoc in care votul popular sa hotarasca pentru unire sau nu. Practic la Paris se hotaraste ca fiecare Principat sa aiba propriul guvern, dar in acelasi timp sa aiba si unele institutii comune.
In anul respectiv la Iasi, liderul unionist Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor al Moldovei pe data de 5 ianuarie. In urma acestui eveniment, o delegatie a unionistilor moldoveni se va deplasa prin Bucuresti spre Constantinopol pentru a anunta Imperiul Otoman de rezultatele alegerilor. Odata ajunsi in Bucuresti unionistii moldoveni reusesc sa impuna candidatura lui Cuza si astfel la 24 ianuarie se realizeaza Unirea Principatelor sub acelasi domnitor Alexandru Ioan Cuza.
Pe data de 1 aprilie 1859, la Conferinta de la Paris, Franta se impune Austriei si Turciei si impreuna cu celelalte puteri recunoaste oficial unirea de la 24 ianuarie. Astfel se pun bazele formarii statului national modern roman iar cu ajutorul Comisiei Centrale de la Focsani la 15 mai 1859 se va redacta primul proiect de Constitutie din istoria moderna a Romaniei.
In 1861 Cuza reuseste sa unifice Parlamentul cu Guvernul realizand astfel si unirea politica.
Alexandru I. Cuza impreuna cu M.Kogalniceanu, ce va fi ministru si apoi prim ministru, va initia multe reforme interne printre care amintim cea din invatamant, cea din agricultura si secularizarea averilor manastiresti. In timpul domniei lui Cuza a fost conceput codul civil si codul penal, invatamantul primar devine obligatoriu, se infiinteaza primele universitati la Iasi 1860 si la Bucuresti 1864.
In 1866 va fi inlaturat de la putere, iar pe tron va fi adus un principe strain Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ce va consolida unirea, iar constitutia adoptata in acel an va denumi statul format din cele 2 provincii Romania.
Cuza va pleca in exil , va locui la Paris, Viena si Wiesbaden. Moare pe 15 mai 1873 in Germania. Este inmormantat initial la Biserica Domneasca de langa Palatul Domnesc de la Ruginoasa conform dorintei sale iar dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iasi.
Vornicu Razvan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu