marți, 15 februarie 2011

Valentine's Day contra Dragobete

     Ieri seara cand am ajuns acasa am fost surprins cand baietelul meu in varsta de 4 ani si jumatate mi-a zis ca a fost ziua iubirii! L-am intrebat de unde stie si mi-a zis ca la gradinita le-a zis educatoarea si ca i-a pus sa deseneze pe aceasta tema! M-am uitat in calendar dar nu am vazut sa scrie asa ceva. Apoi toata seara la TV si la radio numai despre aceasta zi s-a vorbit, de parca scapasem de toate grijile vietii in Romania si nu mai aveam despre ce comenta!
     Imi pare rau si probabil ca-mi voi ridica in cap toata clasa educatorilor, invatatorilor si a profesorilor, dar mai ales a celor care cred intr-o sarbatoare imprumutata, scriind acest articol! Dar mi se pare inadmisibil ca de la o varsta atat de frageda sa ti se spuna despre niste sarbatori care nu te reprezinta ca natie!!! De ce oare domnisoara educatoare nu le-a zis de Dragobete? Sau probabil , domnisoara fiind si cu sange latin, rabdarea i-a fost pusa la grea incercare si nu a vrut sa mai astepte inca cateva zile ptr a sarbatori intr-adevar ziua iubirii la romani de Dragobete!
     Valentine's Day este o zi care a aparut in Romania undeva in jurul anilor 1996-1997 o data cu aparitia unui post de televiziune privat sustinut din umbra de un afacerist american. Si cum eram inca intr-o perioada tulbure a existentei de dupa "revolutie" am adoptat-o rapid uitand in primul rand sa respectam traditia. De atunci in fiecare an i se face reclama la greu in detrimentul  unei zile traditionale la romani, Dragobetele. Primii care au imbratisat ideea au fost comerciantii care au vazut in ea un moment propice de a vinde orice fleac la preturi exorbintante. Si cum nu te poti prezenta la iubita cu un flecustet, te duci si dai bani la greu pe flori, pe fel de fel de bijuterii, parfumuri, dresuri etc etc. totul pentru a fi pe placul ei. Ca doar deh, este Valentine's Day. Deci dintr-o data aceasta zi devine in primul rand una comerciala si daca nu ai bani atunci trebuie sa te imprumuti! Altfel salutare caci iubita (mai ales daca si ea este fan Valentine's Day) iti va face zile fripte si nu va uita o viata intreaga faptul ca nu te-ai prezentat in mod regulamentar!
     Dar de ce noi trebuie sa tinem o zi care nu este traditionala romanilor? De ce trebuie sa umblam cu imprumuturi? De ce trebuie sa le umplem buzunarele comerciantilor ambulanti? Si mai ales de ce unii oameni care sunt in invatamant trebuie sa le bage-n cap  fel de fel de prostii generatiilor de copii ce vin din urma?
     Si noi romanii avem o astfel de zi care se numeste Dragobete. Multi nu stiam de ea, dar dupa aparitia lui Valentine's Day in peisajul romanesc, am inceput sa cautam echivalentul si in traditia noastra si l-am gasit! Pentru cei care inca mai simt romaneste, ziua iubirii este cunoscuta sub numele de Dragobete si se sarbatoreste pe 24 februarie. In unele zone geografice si mai ales datorita celor 2 calendare iulian si gregorian, aceasta sarbatoare are si alte date cum ar fi 28 februarie, 1,3 si 28 martie.
     Ion Ghinoiu, în „Obiceiuri populare de peste an – Dicţionar” (1997), asociază numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populară românească: „zeu tânăr al Panteonului autohton cu dată fixă de celebrare în acelaşi sat, dar variabilă de la zonă la zonă (...), patron al dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile româneşti”, fiind identificat cu „Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă”. Autorul oferă detalii despre familia acestuia, numindu-l „fiu al Babei Dochia şi cumnat cu eroul vegetaţional Lăzărică”. Dicţionarul menţionează (în plan secund) că Dragobete este şi o „sărbătoare dedicată zeului dragostei cu acelaşi nume”. Romulus Vulcănescu în „Mitologia română” (din 1985) îl descrie ca o „făptură mitică”, fiind „tânăr, voinic, frumos şi bun”.
     Vine deci intrebarea! De ce nu suntem in stare sa tinem la traditia noastra si trebuie sa ne amagim cu sarbatori imprumutate?

surse citate http://ro.wikipedia.org/wiki/Dragobete

Un comentariu:

  1. De ce? Pentru ca ne pierdem cultura, personalitatea in valtoarea globalizarii.Pentru ca nu este singura sarbatoare imprumutata, am ajuns sa sarbatorim si Halloween.Si unde mai pui si vocabularul tipic american precum si obiceiurile culinare proaste pe care le-am imprumutat de la acestia. Sunt natia conducatoare a lumii intregi care isi impune modelul de cultura si civilizatie mai ales acolo unde traditia unei natii se clatina, unde tinerii teribilisti refuza specificul propriului popor si unde televiziunile comerciale ridica in slavi si promoveaza modele care nu ne reprezinta. Anca

    RăspundețiȘtergere