luni, 28 februarie 2011

Impresii de calatorie "Valea Loirei" - Franta episodul 2

     Lasam in urma orasul Anvers si ne continuam calatoria pe malurile Loirei pline de localitati ce si-au pastrat stilul arhitectural medieval. Zona este presarata cu castele ce sunt ori de aparare (adevarate fortificatii cu ziduri inalte si groase) ori asa numitele "case de vacanta" ale regilor unde acestia isi faceau viata alaturi de amantele lor.
     Primul castel vizitat este cel de la Brissac.






     Aici suntem intampinati de un ghid care ne da cateva detalii atat istorice cat si despre arhitectura. castelul este construit de Foulques Nerra - conte de Anjou in sec, al 17 lea si acum este resedinta familiei Brissac - familie cu radacini adanci in vechea curte regala a Frantei.
     Tot de la ghid aflam ca imobilul a fost supus mai multor lucrari de restaurare, in picioare ramanand doar 2 turnuri cu metereze aflate chiar la intrarea principala. Practic avem 2 castele intr-un castel.Interiorul castelului este amenajat cu foarte mult bun gust si adaposteste o colectie impresionanta de tapiserii si de mobila in stil Ludovic al 14-lea.






     Bucataria si beciurile constituie alte incaperi importante. Mai tarziu aveam sa ne dam seama ca fiecare castel se lauda cu aceste incaperi. In beciuri se poate degusta vinul castelului.








     Plecam de la Brissac si ne continuam drumul spre Saumur. Din pacate aici vom ajunge in pauza de masa asa ca ne multumim doar cu privelistea din jur. Observam ca si acest castel este tot o fortareata asezata strategic pe malul Loirei.











     Ne continuam drumul spre localitatea Breze cu unul din cele mai vechi castele. Castelul de la Breze apare mentionat pentru prima data in 1063 ca proprietate a lorzilor de Breze. Apoi in timpul lui Rene d'Anjou, 1448, va fi locul de campare al unei garnizoane militare, castelul suferind unele modificari in special in fortificarea zidurilor.












     Interesant este ca acest castel, construit in stil Renascentist, are sub el un alt castel - cel al trogloditilor. In 1448-1450 a fost sapat un sant adanc de cca 12m si apoi in 1525 el a ajuns la cca 18m. Aceasta a doua fortareata (ca sa zicem asa) este de fapt un subsol al castelului de deasupra si echivalentul a 6-7 etaje normale. Despre acest castel al trogloditilor nu se stia nimic si a fost descoperit de catre contele si contesa de Colbert in urma unor excavatii.












     Din ghidul de vizitare, luat de la intrarea in castel, aflam ca aici (castelul trogloditilor) au fost gazduiti 500 de oameni in timpul razboiului civil din Franta, cunoscut sub numele de Fronde (1648-1653) sub regimul lui Ludovic al 14 lea.
     Bineinteles ca si aici avem niste beciuri pline cu butoaie cu vin si normal ca degustarea este din partea casei.





      Incetul cu incetul se lasa seara. Alegem sa trecem prin Montsoreau si apoi, pe pod, pe malul celalalt al Loirei pentru a ne putea intoarce inapoi spre Angers. La fel ca la Saumur, castelul de la Montsoreau este asezat strategic la malul Loirei semn ca tot traficul pe fluviu era bine controlat si pazit din aceste castele.






     La intoarcere ne oprim pe celalalt mal pentru a lua  masa de seara - niste sandwich-uri, luata intr-un loc amenajat chiar langa luciul fluviului Loirei.







marți, 22 februarie 2011

Impresii de calatorie "Valea Loirei" - Franta episodul 1

     Sunt sigur ca multi dintre noi am citit, cand eram mici, cartile lui Alexandre Dumas sau ale lui Paul Feval si am fi vrut sa fim in locul eroilor din acele povesti. Eu unul am fost fascinat de cum erau descrise, cu lux de amanunte, castelele sau orasele unde se petrecea actiunea. De la aceasta idee am plecat acum 6 ani intr-o calatorie pe Valea Loirei - zona plina de istorie cu numeroase castele si orase cu arhitectura medievala.
     Fusesem cu un an inainte in Franta si gasisem in reviste de specialitate multe amanunte legate de Valea Loirei, de castelele de aici, de istoria fiecarei asezari in parte, obiceiuri si traditii pastrate pana in zilele noastre. Dupa o documentare, destul de sumara, de pe internet asupra preturilor la biletele de intrare si la cazare, la programul de vizita, la drumul ce trebuia strabatut, am decis ca cea mai buna varianta de transport ar fi masina personala care ofera posibilitatea unui program mult mai flexibil de vizitare a locurilor. Pincipalul motiv pentru care am ales masina personala este programul de vizita al castelelor, unul destul de inaccesibil noua 10-18 cu o pauza in jurul orelor 13-14 in acest timp castelul fiind inchis iar vizitatorul trebuie sa se multumeasca cu o vizita in gradinile din jurul edificiului. Sincer la acest program nu am reusit sa ne adaptam, fiind destul de greu de vizitat 2 castele in aceeasi zi. Cea mai buna varianta este sa-ti programezi vizitarea unui castel in prima jumatate de zi, mai precis pana la pauza de pranz si apoi sa te deplasezi spre alt obiectiv turistic, de exemplu gradina unui alt castel cu mentiunea ca in aceasta pauza de 1 ora sa te poti deplasa cu masina de la un punct turistic la altul.
     Partea cea mai interesanta a acestei calatorii a fost ca am pornit la drum spre Franta fara GSP auto, iar harta era mai mult o descriere de pe site-uri de specialitate gen mappy sau viamichelin. Norocul nostru a fost ca 70% din drum era pe autostrada si odata ajuns pe ea trebuie doar sa fii atent la indicatoare. Si pentru ca tabloul sa fie complet, eram la prima iesire din tara cu masina personala - Dacia SuperNova.
     Din Iasi am plecat 3 oameni in masina cu tinta finala Valea Loirei , dar cu cateva opriri la Paris si Granville (Normandia)  pentru a completa echipa de soc formata in final din 5 oameni!
     Odata plecati din Granville, aveam sa luam parte la una din cele mai frumoase vacante. Am hotarat sa pornim spre Nantes, pentru a intra incetul cu incetul in zona turistica a Vaii Loirei. Capitala a Regiunii Pays de la Loire, orasul Nantes are o populatie de cca 300000 locuitori fiind al 6 lea ca marime din Franta. In centrul turistic avem Catedrala St.Pierre, iar perioada medievala este "tradata" de Chateau des ducs de Bretagne.



     A doua zi am plecat spre Haute Goulaine in speranta ca vom putea vizita primul castel. Din pacate in aceasta mica localitate din periferia lui Nantes am avut parte de o proprietate privata castelul nefiind inscris in circuitul turistic. Cu toate acestea nimic nu ne-a putut opri dorinta de a vizita imprejmuirile castelului si de a observa curatenia desavarsita si gazonul bine intretinut.





     Si acesta era numai inceputul! In drumul spre Angers ne-am oprit intai in Clisson o mica localitate aflata la confluenta dintre 2 rauri Sevre Nantaise si Moine.

     Denumirea romana a localitatii este Clicium sau Cliceium, arhitectura in stil italian combinandu-se cu cea in stil grecesc. Este o zona viticola dar si una a micilor mestesugari in artizanat. Castelul reprezinta de fapt o fortareata cu ziduri destul de groase si foarte inalte.









     Mergand apoi de-a lungul raului Sevre am ajuns la Tiffauges. Castelul de aici , cunoscut si sub denumirea de Castelul lui Barba Albastra avea sa fie primul edificiu vizitat. Avem de-a face in fapt cu un muzeu in aer liber, in care ne sunt prezentate arme medievale, catapulte, berbeci chiar si constructii care ajutau la cucerirea zidurilor. O serie de animatori, imbracati in cavaleri si dotati cu armele acelor vremuri, incearca sa ne prezinte practic cum actionau acele echipamente de lupta.








     Din Tiffauges vom trece prin Cholet si vom urca spre Angers. Orasul Angers se afla pe ambele maluri ale raului Maine, afluent al Loirei. Castelul inceput in secolul al 9 lea este inconjurat de un sant de aparare ce candva era plin cu apa. Azi intalnim aici un aranjament floral deosebit.







     Castelul, proprietatea contilor de Anjou, este format din 17 turnuri masive, legate intre ele de ziduri groase si inalte.












     Castelul are o istorie destul de zbuciumata. Construit in sec. al 9 lea devine o fortareata strategica sub puterea contilor de Anjou In 1204 este cucerit de Philip al II-lea care-si va lasa amprenta asupra arhitecturii castelului  prin intarirea zidurilor. Fiecare turn avea inaltimea de 40m . Castelul va gazdui de-a lungul istoriei diferiti regi Louis I, Louis al II lea-care va construi si o capela in interiorul cetatii, ajungand in sec al 15 lea in proprietatea lui Charles al VII lea. In 1562 Catherine de Medici ii va reda castelului puterea strategica, insa fiul ei, Henry al III lea va reduce inaltimea turnurilor la ceea ce vedem in zilele noastre. Cu pietrele din aceste ziduri va construi starzile si cladirile orasului Angers. In 1585 va fi cucerit de hughenoti.
     In al doilea razboi Mondial va suferi distrugeri majore, fiind folosit ca depozit de munitie. Cu toate acestea va fi restaurat si azi reprezinta un punct important de atractie turistica.
     Tot in Angers gasim si o catedrala cu o arhitectura deosebita si cu vitralii viu colorate.








Poze din colectia personala.